Uw ogen
onze zorg!
Hoe verzorg ik mijn lenzen?
Het reinigen van je lenzen is de belangrijkste maatregel om te voorkomen dat je complicaties aan je ogen krijgt. Met behulp van lenzenvloeistof reinig je je lenzen van aanslag, virussen, bacteriën en schimmels na ieder gebruik. Daglenzen hoeven niet gereinigd te worden.
Zo reinig je je lenzen
-
Was en droog je handen.
-
Leg de lens in je handpalm en wrijf met je pink beide zijden van de lens met een paar druppels lenzenvloeistof.
-
Spoel de lens met lenzenvloeistof en leg 'm in de lenzenhouder.
-
Vul de lenzenhouder met lenzenvloeistof en draai het dekseltje dicht. (Lees altijd de instructies bij je lenzenvloeistof.)
Lenzenhouder
In de lenzenhouder bewaar je de lenzen 's nachts of als je ze tijdelijk niet in hebt. Ook deze moet worden gereinigd na gebruik.
-
Leeg de lenzenhouder.
-
Spoel de houder om met nieuwe lenzenvloeistof en laat deze aan de lucht drogen.
-
Verwissel je lenzenhouder regelmatig– bij voorkeur eens per maand.
Ook voor mij?
De meeste mensen kunnen lenzen dragen. Tegenwoordig zijn er lenzen voor bijna alle soorten oogafwijkingen. Als je wilt beginnen met het dragen van lenzen moet je eerst naar de contactlensspecialist. Als jouw ogen door optische of medische redenen niet geschikt zijn voor lenzen krijg je dat meteen te horen bij de proefpassing.
Hoe lang wennen?
Afhankelijk van het soort lenzen, duurt de gewenningsperiode enkele dagen tot twee weken. U krijgt van ons duidelijke instructies mee over hoe lang de lenzen per dag gedragen mogen worden tijdens de beginperiode. Meestal volgen we een opbouwschema maar dit is afhankelijk van het soort lens. Het is belangrijk om het schema strikt te volgen, zelfs al zitten de lenzen direct zo prettig dat u ze de hele dag in wilt houden. Ogen moeten namelijk de gelegenheid krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen. Dat gaat beter wanneer het geleidelijk gebeurt.
Kan ik lenzen 's nachts inhouden?
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar lenzen die dag en nacht doorgedragen kunnen worden. Inmiddels zijn er enkele soorten lenzen die hiervoor geschikt zijn. Als u uw lenzen 's nachts wilt doordragen is het belangrijk dat u dit eerst met de contactlensspecialist bespreekt. Niet ieder oog en zeker niet iedere contactlens is geschikt voor dag en nacht dragen. Wij geven u hierover graag advies.
Hard of zacht?
Voor alle duidelijkheid, de harde (PMMA) contactlenzen van vroeger worden nauwelijks meer toegepast. Dus als we nu over harde lenzen spreken, bedoelen we harde zuurstofdoorlatende contactlenzen. Een betere term die tegenwoordig gebruikt wordt is vormstabiele contactlenzen. Welke lenzen we u adviseren kunnen we hier niet beantwoorden. Dan zouden we eerst uw ogen moeten bekijken en meten om te zien wat voor u de mogelijkheden zijn. Het belangrijkste verschil tussen vormstabiele en zachte lenzen is dat vormstabiele lenzen langer meegaan en zachte lenzen gemakkelijker wennen. Welke lenzen we voor uw ogen het meest geschikt vinden, kunnen we pas beoordelen na de metingen en tijdens de proefpassing.
Vanaf welke leeftijd?
Er is geen minimumleeftijd voor lenzen. Veel mensen beginnen met contactlenzen als ze tiener zijn. Maar ook veel jongere kinderen kunnen al volwassen genoeg zijn om met de verantwoordelijkheid van het dragen en schoonmaken van lenzen om te gaan. Goed met contactlenzen om kunnen gaan is meer een kwestie van verantwoordelijkheidsgevoel en de juiste instelling dan een kwestie van leeftijd.
Uw contactlensspecialist kan u helpen met de beslissing of contactlenzen geschikt zijn voor u.
Bril of lens?
Vooral voor mensen met een wat sterkere oogafwijking zijn contactlenzen een beter alternatief. De verklaring is eenvoudig. Tussen het oog en het brillenglas zit altijd een zekere afstand, waardoor vertekening van het beeld kan optreden. Bij contactlenzen vindt de correctie op het oogvlak plaats: de afstand tussen lens en oog is minimaal. Daardoor zie je met contactlenzen vrijwel net zo scherp als iemand die van nature goede ogen heeft. Bovendien worden contactlenzen direct op het oog gedragen; dat wil zeggen ze ‘drijven’ op een laagje traanvocht. Als het oog beweegt, beweegt de lens mee. Bij een bril kijk je bij een oogbeweging tegen de rand van het montuur aan, of je moet je hoofd meebewegen. Veel mensen die van een bril op lenzen overstappen zijn aangenaam verrast door de verbetering van de ‘beeldkwaliteit’.
Met contactlenzen zwemmen?
Zwemmen kan wel, maar we adviseren u dat niet te doen. Onder water wordt de natuurlijke aantrekkingskracht tussen de lens en het oog opgeheven. Als u toch uw contactlenzen in wilt houden tijdens het zwemmen, raden wij u aan om een chloorbrilletje te dragen.
Kan ik oogmake-up gebruiken?
Ja, maar er zijn wel een paar beperkingen. Make-up die in water oplosbaar of korrelig van samenstelling is, kan problemen opleveren. Net zoals mascara met nertshaartjes die de wimpers langer en voller doen lijken. De haartjes kunnen gemakkelijk op de lens komen of irritatie veroorzaken. Wanneer u van het dagelijks aanbrengen van mascara afwilt, zou u kunnen overwegen om uw wimpers te laten verven. Ook met eyeliner of zogenaamde kohl-potloden moet u voorzichtig omgaan, omdat deze producten doorgaans op de rand van het ooglid aangebracht worden. Beter is het om het net buiten de wimperrand aan te brengen. Wanneer u uw lenzen komt afhalen kan een medewerker van Stek Contactlenzen u over dit onderwerp informeren. Oogmake-up hoeft geen probleem te zijn, zolang u een paar voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Wast u vooral goed uw handen na het aanbrengen van make-up, zodat er geen make-up deeltjes via uw handen op de contactlenzen kunnen komen.